Stručná historie vodoměrů v Číně

- 2022-04-14-

Vývojvodoměrmá za sebou téměř dvousetletou historii od vynálezu vodoměru s bilanční nádrží s charakteristikami přístroje v roce 1825. V Číně se začalo používat a vyrábět vodoměry poměrně pozdě.

V roce 1879 založil Li Hongzhang první čínskou vodní továrnu v Lv Shunkou pro řízení námořnictva. V roce 1883 britští kolonialisté postavili druhou vodní elektrárnu v Šanghaji avodoměryzačala vstupovat do Číny.

80mm Single Jet Dry Dial Water Meter

Vzhledem k tomu, že některá pobřežní města stavěla vodní elektrárny jednu po druhé, do třicátých let 20. století dovážely vodní elektrárny, jako je Shanghai Guanghua Machinery Factory (předchůdce Shanghai Guanghua Instrument Factory), některé části ze zahraničí, aby mohly vyrábětvodoměry. Vodoměry Británie, Francie, Japonska, Německa a dalších zemí již dlouhou dobu okupují čínské trhy s vodoměry. Tyto vodoměry různých druhů a specifikací mají různé normy a nelze je vzájemně zaměňovat, což přinášelo potíže při údržbě vodoměrů vodárenských společností. Po osvobození v roce 1949, s rozvojem městského zásobování vodou, Čínavodoměrodpovídajícím způsobem se vyvíjel i průmysl.

Od roku 1955 vodárenské společnosti v Šanghaji, Pekingu, Tianjinu, Nanjingu, Wuhanu, Guangzhou a dalších městech postupně vyrábějí vodoměry. Počátkem 80. let 20. století pod organizací Profesionálního výzkumného ústavu vodoměrného průmyslu podle požadavků mezinárodní normy ISO4046 provodoměryv té době byl pro malorážní vodoměry zaveden celostátně navržený vodoměr s osmi ručičkami a integrovaným oběžným kolem. Jednotný design a plastifikace součástí vodoměrů vytvořily příznivé podmínky pro organizaci specializované výroby vodoměrů, výrazně podpořily pokrok a rozvoj čínského vodoměrného průmyslu a naplnily potřeby rozvoje rostoucího městského a venkovského vodárenského průmyslu.

Od 90. let 20. století se čínská ekonomika nadále rychle rozvíjelavodoměrprůmysl se také rychle rozvíjel. Počet podniků a celková produkce se více než zdvojnásobily. Zároveň začaly vznikat také různé inteligentní vodoměry, odečtové systémy vodoměrů a další produkty.

80mm Single Jet Dry Dial Water Meter